31 ianuarie 2008

Semnificatia culorilor - pagina 1

Sursa: http://www.eva.ro/psihologie/articol144.html

Negru

Negrul - o non-culoare, ca si albul - simbolizeaza autoritatea si puterea. Negrul este extrem de popular in industria modei, deoarece, din punct de vedere vizual, subtiaza silueta
. In plus, este o non-culoare stilata si vesnic la moda. De asemenea, negrul semnifica supunere. Preotii poarta negru pentru a-si arata supunerea in fata lui Dumnezeu. Unii experti din moda afirma ca femeile care poarta negru isi arata supunerea fata de barbati.

Costumele sau vestimentatia neagra pot conferi celui ce le poarta senzatia de putere si autoritate dominatoare sau il pot face sa para distant sau chiar... malefic. Personajele negative adesea sunt infatisate imbracate in negru - cum ar fi Dracula, "baietii rai" din filme etc.

Alb

Rochia alba de mireasa simbolizeaza inocenta si puritatea. Albul reflecta lumina si este considerat ca apartinand paletei cromatice de vara. Albul este popular in special in designul interior, in domeniul decoratiunilor, precum si in cel al modei, deoarece este luminos, neutru si se asorteaza cu orice. In China si Japonia albul este culoarea traditionala pentru doliu.

Rosu

Culoarea cea mai intensa din punct de vedere emotional, rosul stimuleaza un ritm cardiac si respirator mai rapid. De asemenea, este si culoarea dragostei si a indragostitilor. Vestimentatia de culoare rosie iese foarte mult in evidenta si il face pe cel imbracat in rosu sa para mai solid. Fiind o culoare extrema, hainele rosii nu ii ajuta pe cei care poarta discutii de negociere sau care se afla in mijlocul unor confruntari.

Masinile rosii sunt tinte foarte populare pentru hoti, deoarece aceasta culoare atrage foarte mult atentia. In designul interior, rosul este folosit, de regula, ca si culoare de accent. Designerii afirma ca elementele de mobilier de culoare rosie reprezinta o alegere perfecta, de vreme ce pot deveni un punct focal sau de interes maxim intr-o incapere.

Culoarea rosu prezinta o ambivalenta din punct de vedere simbolic data de nuanta. Astfel, rosu deschis este exploziv, diurn, masculin, tonic, indemnand la actiune, iar cel inchis este, dimpotriva, nocturn, feminin, tainic exprimand misterul vietii. Daca primul insufleteste si incurajeaza fiind regasit pe steaguri, afise publicitare sau ambalaje, cel de-al doilea indeamna la neliniste, retinere si vigilenta fiind regasit la semafoare sau becurile rosii de interzicere a accesului.

Rosu inseamna noroc in China, motiv pentru care este si culoarea traditionala pentru mirese.

Roz

Culoarea cea mai romantica, rozul are efecte calmante si linistitoare. Au existat cazuri in care antrenorii echipelor de sport
varuiau peretii vestiarelor folosite de echipele adverse in roz aprins, puternic, astfel incat oponentii lor sa isi piarda energia - aceasta deoarece rozul oboseste foarte mult privirea si, implicit, iti da senzatia de oboseala a intregului corp.

Albastru

Culoarea cerului si a oceanului, albastrul este una dintre cele mai populare culori. Efectul sau asupra psihicului uman este exact opus celui produs de culoarea rosie. Albastrul linistit si relaxant determina organismul sa produca substante chimice calmante, astfel incat este adesea utilizat in designul interior, in special pentru dormitoare.

Albastrul este cea mai adanca, dar si cea mai imateriala dintre culori. Aplicata pe un obiect culoarea albastru "deschide" suprafetele. Formele dispar si se cufunda in albastru. Albastrul deschis este calea visului. Albastrul sugereaza ideea unei vesnicii linistite si a unei stari de eliberare.

De asemenea, albastrul poate fi si foarte rece si deprimant. Consultatii din domeniul modei recomanda purtarea hainelor de culoare albastra la interviurile de angajare, deoarece simbolizeaza loialitatea. Oamenii dau dovada de o mai mare productivitate daca muncesc in camere ai caror pereti sunt varuiti in albastru. Studiile arata ca halterofilii reusesc sa ridice mai multa greutate daca se antreneaza in sali de gimnastica albastre.

Egiptenii considerau albastrul ca fiind culoarea adevarului.

Imbracamintea albastra purtata in Roma antica de functionarii publici a rezistat pana in ziua de astazi, transmitandu-se uniformelor albastre purtate de politisti sau de angajatii din alte ramuri profesionale.

Testele indica faptul ca albastrul este cea mai putin "apetisanta" culoare in ceea ce priveste produsele alimentare, deoarece se intalneste rar in natura, iar mancarea stricata capata, adesea, nuante de mov sau albastru. Pe de alta parte, rosul sporeste apetitul. Din acest motiv, foarte multe restaurante si localuri sunt decorate in rosu.

Verde

In prezent cea mai populara culoare folosita in designul interior si pentru decoratiuni, verdele simbolizeaza natura. Este culoarea cea mai usor de perceput pentru ochiul uman, deoarece reprezinta atat o combinatie de culoara calda (galben), cat si de culoare rece (albastru). In plus, verdele poate ajuta si la imbunatatirea vederii. Este o culoare "proaspata", cu efect calmant.

Persoanele care urmeaza sa intre intr-un studio de televiziune, pentru o filmare, se relaxeaza anterior in "camera verde". In spitale, se foloseste foarte mult culoarea verde (peretii saloanelor sunt adesea varuite in verde), deoarece ii relaxeaza pe pacienti.

Miresele din Evul Mediu se imbracau in rochii de culoare verde, care simbolizau fertilitatea, prin asociere cu verdele intregii naturi prospere. Verdele inchis este masculin, conservator si implica bogatie.

Galben

Galbenul vesel si solar atrage imediat atentia. Desi este considerata o culoare optimista, cercetarile arata ca oamenii se enerveaza cel mai mult, isi pierd rabdarea, devin iritabili si nervosi in camere vopsite in galben. Acelasi efect il are aceasta culoare si asupra bebelusilor, care, in incaperi galbene, tind sa planga mai mult.

Este culoarea cea mai dificil de observat si de asimilat pentru ochi. Poate crea senzatia de putere dominatoare, daca este utilizata in exces. Galbenul intensifica si faciliteaza concentrarea si, datorita efectelor sale, metabolismul poate avea procese mai rapide.

Rosu inchis, violet sau purpuriu

Purpuriul sau violetul este culoarea traditionala a roialitatii. Cleopatrei ii placea rosul inchis la nebunie. Aceasta culoare denota lux, bogatie, prosperitate si un simt pentru lucrurile fine si sofisticate. De asemenea, este o culoare feminina si romantica. Totusi, deoarece in natura este rar intalnita, poate parea artificiala.

Maro

Culoarea pamantului, maroul indica autenticitatea, adevarul si sinceritatea. Maroul solid este o culoare de baza, naturala, a carei prezenta este abundenta in natura. Nuantele de maro deschis implica onestitate si caracter veritabil, in timp ce maroul inchis la culoare este asemanator lemnului sau pielii - durabil.

De asemenea, maroul are si efecte psihologice - iti poate induce o stare de melancolie. Barbatilor le este mult mai usor si se simt mai confortabil sa spuna ca maroul este una dintre culorile lor preferate, fiind o nuanta naturala, destul de rece si distanta, masculina.

Hrana pentru suflet...

Desi albastrul este una dintre cele mai populare culori, este si una dintre cele mai putin apetisante, in special in ceea ce priveste produsele alimentare sau mancarea. Aceasta deoarece mancarea albastra este rara in natura. Cautandu-si hrana, oamenii au invatat sa evite mancarea toxica sau cea stricata, care adesea capata nuante de albastru, negru sau violet. In cadrul unor studii efectuate, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand mancarea vopsita in albastru este oferita spre consum diferitilor subiecti, acestia isi pierd apetitul.

Verde, maro si rosu sunt culorile cel mai des intalnite in gastronomie. Rosul este folosit adesea in paleta cromatica si in designul restaurantelor, deoarece stimuleaza apetitul.




Niciun comentariu: