07 februarie 2008

Semnificatia culorilor - pagina 4

Sursa:http://www.einformatii.ro/stire/extern/9/9171/culoarea-hainelor-pe-care-le-purtam-ne-influenteaza-starile-fizice-si-psihice/0/

Hainele de culoare rosie sunt utilizate pentru a stimula vitalitatea psihica si mentala, si a vivacitatii in general. Rosul este o culoare calda, considerata ca un stimulent universal si este asimilata cu caldura indispensabila vietii. Rosul mareste puterea vointei si curajul avand capacitatea de a face individul sa actioneze eficient. Se foloseste ca regenerator psihic impotriva plictiselii, apatiei si a lenei. Faciliteaza asociatiile de idei. Este indicat temperamentelor melancolice si contraindicat celor colerice sau aflate in situatii de tulburari emotionale.

Hainele portocalii sunt euforizante si linistitoare in acelasi timp. Portocaliul este culoarea folosita prin excelenta impotriva oboselii. Hainele portocalii ne ajuta sa devenim mai toleranti, mai flexibili, sa ne simtim liberi de constrangeri. Ne fac sa ne impacam cu noi insine si sa ne simtim bine in pielea noastra. Se potriveste tuturor temperamentelor si nu are contraindicatii.

Culoarea galbena este recomandata sa fie folosita pentru echilibrare in caz de suprasolicitare intelectuala. Hainele galbene sunt dinamizante, induc euforie, buna dispozitie si pofta de viata. Ne ajuta sa realizam o mai rapida asimilare a ideilor noi, regenereaza capacitatea de concentrare si memoria. Galbenul faciliteaza autocontrolul, starea de atentie si luciditatea. Este culoarea fericirii, a optimismului si cutezantei. Este utila temperamentelor limfatice si melancolice. Nu are contraindicatii majore.

Culoarea verde este o culoare de mijloc in spectrul culorilor, intre extrema calda- rosu- si extrema rece- violet. Hainele verzi sunt datatoare de armonie si echilibru. Verdele aduce o stare de regenerare, renastere, inviorare si stralucire. Aceasta culoare neutralizeaza starile de dizarmonie psihica si mentala. Este indicat sa o purtam in timpul perioadelor de mari tulburari emotionale sau mentale. In aceasta situatie se vor folosi nuante de verde pur. Totusi, este recomandabil ca hainele verzi sa nu fie purtate prea mult timp. Ideal este sa fie utilizate periodic, mai ales in cazul temperamentelor iritabile, nervoase si permanent nelinistite. Culoarea verde este indicata pentru a trata frica, adversitatea, inflexibilitatea si nemultumirea permanenta. Hainele verzi purtate timp indelungat amplifica orgoliul si autosuficienta.

Hainele albastre, indigo si violet produc, in grade diferite, purificarea psihica si mentala. Induc compasiune si intelegere, cresc capacitatea de a intui si ne pun in legatura cu sinele. Sunt culori reci, cu frecvente de vibratie care cresc progresiv, de la albastru la violet, ceea ce determina elevarea mintii si a emotiilor, liniste si echilibru interior profund. Caracteristica lor este dezvoltarea facultatilor spirituale intuitive, care in timp dau nastere oboselii, depresiei si melancoliei. De altfel, nu este indicat sa purtam lenjerie in aceste culori.

In functie de anotimpul cu care se identifica cel mai mult si de culorile pe care le prefera in alegerea imbracamintii, oamenii se impart in mai multe categorii:

1. Prima categorie de oameni, cei reprezentati de primavara, sunt plini de viata, mereu tineri si motivati din exterior. Nu se deprima niciodata, iubesc viata, adora sa danseze si sunt foarte carismatici.

Sunt foarte expansivi, le place sa lucreze in aer liber, dar nu sunt interesati de stiintele exacte sau studii indelungate si complexe. Uneori pot parea superficiali si au tendinta sa se apuce de mai multe lucruri fara a le duce la bun sfarsit. Din punct de vedere al culorilor, ei sunt caracterizati de tonuri pastelate: culoarea piersicii, turcoise, verde de smarald si galben pur.

2. Oamenii reprezentati de vara tind sa fie calmi, adunati si detasati. Pe masura ce se incalzeste temperatura si plantele ajung la maturitate, se instaleaza o atmosfera de relaxare dupa agitatia produsa de primavara.

Aceasta atmosfera caracterizeaza starea de spirit a celor ce se identifica cu vara, ei fiind destul de introvertiti, dar echilibrati, subtili si analitici. Ei nu sunt misteriosi si carismatici ca oamenii caracterizati de anotimpul primaverii, insa inspira intelepciune si detasare.

Au o natura blanda si sunt interesati de domeniile ce implica cercetare si intelegere complexa. Ei se regasesc in culorile specifice verii, ca: auriu, verdele puternic al frunzelor pana la un verde inchis, nuante de rosu, in general culorile concentrate si in acelasi timp suave ale trandafirilor si ale magnoliilor.

Culorile acestei categorii pot fi inchise, dar nu apasatoare: visiniu, violet, chiar si anumite nuante de roz si de maroniu.

3. Toamna caracterizeaza persoanele intense si puternice. Ele lupta pentru ceea ce cred si pentru telurile lor, au un simt dezvoltat al dreptatii si atunci cand sunt interesate de un anumit domeniu, il cerceteaza indelung si cauta o intelegere deplina.

Uneori pot fi perceputi ca fiind autoritari si cu anumite complexe de superioritate, dar aceasta este si din cauza faptului ca sunt perfectionisti.

Ca si oamenii reprezentati de primavara sunt motivati din exterior, dar realizeaza tot ce isi propun si sunt sensibili la parerea celor din jur. Paleta tomnatica nu include culori primare, ci mai degraba nuante de: purpuriu, portocaliu inchis, ocru, galben auriu, caramiziu, albastru stins, chiar si maroniu.

4. Persoanele ce isi gasesc caracterul subliniat de anotimpul iarna sunt impunatoare si foarte sigure pe ele. Automat ele impun respect si sunt de neclintit in deciziile luate.

Aceste persoane raspund cu sarcasm la naivitate, spre deosebire de categoria reprezentata de toamna care ar fi petrecut oricat timp pentru a lamuri orice problema.

Sunt in general caractere ce denota stoicism si lasa impresia lipsei oricarui sentiment, de aceea par reci. Culorile la care reactioneaza cel mai bine sunt in general extreme: atat alb, cat si negru, ciclame, mov, albastru aprins, verde crom si culorile contrastante.

Semnificatia culorilor - pagina 3

Sursa:http://www.crystalevents.ro/detaliiutile/cod.html

"Rosul este cea mai puternica culoare din toata gama coloristica si se asociaza cu elementul foc. Este o culoare incitanta, dinamica. De aceea, in casa trebuie folosita in incaperile in care se desfasoara activitati palpitante, dar nu in dormitor, fiindca poate provoca insomnie. In Orient, rosul a fost considerat mereu o culoare a fericirii si prosperitatii, iar miresele poarta aceasta nuanta pentru a atrage norocul.

Galbenul este asociat cu posesia, optimismul si intelepciunea, fiind asociat elementului pamant. Este o culoare vesela, luminoasa si stimulatoare, ce activeaza mentalul. Ca decor ambiental poate da viata celor mai intunecate camere. De obicei, fiind o culoare care stimuleaza, se poate folosi in camerele de studiu sau in locurile unde se desfasoara activitati creative. In China antica, galbenul era considerat culoarea rasului, deoarece ridica moralul si inveseleste.

Portocaliul este asociat tot elementului pamant si reprezinta aspiratia si sociabilitatea. Exprima exaltarea si energia, fiind mai temperat decat rosul. De aceea este mai degraba placut decat pasional. Poate fi folosit in incaperea in care oamenii se intalnesc si vorbesc, deoarece este favorabil comunicarii. Este si un stimulent mintal, putand fi utilizat si in zonele de studiu.

Verdele este culoarea naturii si se asociaza cu elementul lemn. Simbolizeaza pacea, temperarea, primavara cu un nou inceput.Verdele se potriveste camerelor de odihna si relaxare, deoarece ofera sentimente de liniste si armonie, vindeca si linisteste sufletul, elimina tensiunile si anxietatile. In China, verdele este considerat culoarea pacii si a vietii lungi.

Albastrul este culoarea cerului si a apei si emana siguranta si optimism. Se asociaza cu gandirea, statornicia si adevarul. Albastrul este linistitor, introspectiv si responsabil. De aceea, aceasta culoare este o buna alegere pentru o camera de meditatie. Nuantele de albastru se potrivesc si in camera de baie, albastrul fiind asociat cu elementul apa. Albastrul inchis adauga spiritualitate si intuitie. In China antica, simboliza binecuvantarea divina.

Violetul este culoarea spiritualitatii, a idealurilor inalte. Fiind o combinatie de rosu cu albastru, violetul utilizeaza energia rosului si optimismul albastrului. Aceasta culoare incurajeaza creativitatea, idealismul si misticismul. Este o culoare buna pentru camerele in care se cere concentrare, dar nu poate fi folosit in incaperile de reculegere.

Auriul este asociat cu elementul metal sI reprezinta demnitatea, onoarea si faima. Ca si galbenul, este pozitiv si optimist, dar are mai multa distinctie. In vechea China, numai imparatul si familia sa aveau dreptul sa poarte haine aurii. In prezent, auriul este combinat cu rosu, pentru noroc si bunastare.

Albul inseamna puritate, inocenta si stralucire si este asociat elementului metal. De fapt, este o nonculoare, este absenta culorii. Albul semnifica o minte fara griji. Folosit intr-o incapere, atrage energiile pozitive, da luminozitate si pune in valoare detaliul.

Negrul este culoarea noptii si este asociat cu elementul apa. Reprezinta formalismul si sofisticarea. Desi in Occident este o culoare negativa, in Feng Shui se asociaza cu banii si poate fi o culoare pozitiva, ce poate crea dinamism. Pentru a avea impact maxim, trebuie folosit in sufragerie, hol si in baie, dar in cantitati mici."